Mijn pony heeft ataxie en de dierenkliniek zei dat het niet geneesbaar is. Maar het is me nog steeds niet helemaal duidelijk wat ataxie nu precies is en hoe een paard het krijgt. Ik geloof dat het in het zenuwstelsel zit. Wat ik ook zou willen vragen is of het inderdaad niet geneesbaar is. Ik hoop dat u me antwoord op mijn vragen kunt geven.

Ataxie is een aandoening van het zenuwstelsel, waarbij het paard ongecoordineerde bewegingen vertoont (het paard loopt dronken, of het rijden voelt alsof je op 2 verschillende paarden zit) en waarbij de reflexen zijn veranderd. Mogelijke oorzaken zijn:

  • herpes virusinfectie
  • vergroeiing van de halswervels (Wobblersyndroom)
  • trauma (beschadiging hals(wervels) door bijvoorbeeld een val)

Het is mij opgevallen dat in het eerste geval het paard overgevoelig op aanraking wordt, vooral in de buikstreek, maar erg dronken loopt. Bij de twee overige gevallen is de gevoeligheid van de huid vooral op de rug sterk verminderd en is de kracht in de staart afgenomen. Alleen in geval van ataxie t.g.v. een trauma is er een kans op genezing of verbetering. Daarbij heb ik de beste resultaten gezien met de biologische producten neuralcur en osteocur. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.