Begin dit jaar heb ik een KWPN paard gekocht, 4 jaar en onbeleerd. Vrij recent na de aanschaf begonnen de problemen: op het moment van zadelen werd ze erg bang en onrustig en bij aansingeling ging ze bokken en slaan. Na een trainingscursus gaat het veel beter met deze angstigheid en om haar te kalmeren geven we haar nu dagelijks een kruidenmix. Ze is nu veel handelbaarder, alleen als ze hengstig is, is ze totaal niet aan te singelen.
Wat zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn en welke oplossing(en) kunt u aandragen? Is dekken van het dier een optie, overigens voor zover als nu bekend is, is ze nog nooit gedekt geweest.

Dit probleem hoeft niet direct door de baarmoeder of eierstokken te worden veroorzaakt. Het lijkt er eerder op dat de pijn die ze normaal heeft (in de borst) verergert of als erger wordt ervaren wanneer ze hengstig is. Mijn ervaring in dergelijke gevallen is, dat ze pijn in de borst heeft en vooral bij aansingelen wordt dit als zeer pijnlijk ervaren. Dergelijke gevallen (het komt niet vaak voor, maar ik heb toch enkele gevallen reeds behandeld) behandel ik met lasertherapie. Daarom adviseer ik u een afspraak te maken.