Wij hebben een 9-jarige ruin met het N/H gen. Het schijnt dat het paard voor zijn 2e jaar wel 1 of 2 aanvallen heeft gehad, maar zover bekend daarna niet meer. Ik vraag me af of er nog meer symptomen zijn dan de ernstige op jullie site. Kan bijvoorbeeld struikelen, schrikachtigheid en/of snel zweten te maken hebben met HYPP? Ik zie dus nooit spiertrillingen o.i.d., maar hij schrikt wel snel. Ook in het bos kan hij dingen zien (gewoon een boomstronk bijv.) die voor hem op dat moment heel erg eng is. Soms struikelt hij ook veel alsof hij zijn benen niet goed optilt of niet goed uit zijn ogen kijkt. Ook wordt hij ‘vervelend’ als je veel van hem vraagt. Verder lijkt het een normaal paard zonder enige gebreken.

Ik vraag me ook af in hoeverre je mag trainen met een paard dat N/H is. Ik rijd best veel en daarnaast longeren we hem vaak. Ik heb wel eens gehoord dat je een HYPP paard niet te hard moet trainen en niet onder druk moet zetten. Vervoeren zou bijv. ook niet goed zijn. Is elke dag rijden of longeren al teveel? Ik hoop dat u mij verder kunt helpen.

Het is mij opgevallen dat veel HYPP-paarden problemen met het hart/circulatie hebben. Daarom adviseer ik in alle gevallen anemiacur, eventueel aan te vullen met Magnesiumtabletten. digesticur adviseer ik om de spijsvertering te ondersteunen, zodat het voer gemakkelijker wordt verteerd. Voor wat betreft de training lijkt het mij raadzaam om niet te hard te trainen en onder alle omstandigheden ervoor te zorgen dat het paard niet oververmoeid raakt. Dit betekent dat hij iedere dag kan worden getraind, zolang hij maar niet overvraagd wordt en overmatig gaat zweten.