De natuurlijke behandeling van rokkelhoeven, slechte hoefgroei bij paard en pony

De wand van de hoef bestaat uit samengeperste haren die met een soort lijm (de tussenstof) stevig met elkaar verbonden zijn en zo het hoorn vormen. Als er in aanleg te weinig tussenstof is of de tussenstof is niet goed van samenstelling, dan brokkelt de hoorwand gemakkelijker af en kan de wand inscheuren. Er zijn paarden die in aanleg een zwakkere opbouw van de hoornwand hebben. De oorzaak hiervan moet worden gezocht in het feit dat de bouwstoffen voor de hoeven (net als bij de mens voor de nagels) niet of onvoldoende door de darmen worden opgenomen. Paarden met een zwakke opbouw van de hoornwand krijgen snel brokkelhoeven en hoefscheuren.

Hoeven met een slechte hoornkwaliteit scheuren gemakkelijk in en/of brokkelen gemakkelijk af rond de hoefnagels. Hierdoor kunnen deze paarden slecht beslagen worden, temeer daar in deze gevallen vaak de hoefgroei ook slecht is.

Behandeling: De behandeling moet zich richten op het beschikbaar krijgen van de bouwstoffen voor de hoornstof vanuit het voer, dat in beginsel voldoende vitaminen (zoals Biotine) bevat om sterke en goede hoeven te krijgen. Paarden met een slechte hoefgroei en brokkelhoeven blijken niet in staat te zijn om deze bouwstoffen via de darmen in voldoende mate op te nemen. Door digesticur door het voer te geven (100 ml over het krachtvoer) wordt de spijsvertering geactiveerd en wordt de opname optimaal. Ter ondersteuning kunnen de hoeven worden ingesmeerd met Hoefolie, waarbij vooral de kroonrand dien te worden behandeld.