De natuurlijke behandeling van spierblessures / verrekkingen bij paard en pony

Een spierblessure kan bestaan uit een verrekking of een spierscheur. Aan de hand van de (pijn)klachten kan het onderscheid niet altijd eenvoudig worden gemaakt. Een spierscheuring wordt vaak zweepslag genoemd, doordat de pijnsensatie bij het optreden van een spierscheuring als een zweepslag aanvoelt en het dier direct begint te kreupelen. Vooral bij explosieve bewegingen ontstaan regelmatig spierscheuringen. Bij een spierscheuring, kan een spier zijn ingescheurd maar soms ook volledig doorgescheurd. Een minder ernstige vorm van een spierblessure is een verrekking. Deze kan in de spier, spier-peesovergang maar ook in de pees plaatsvinden. Bij een verrekking heeft de spier of pees tijdelijk aan te veel belasting blootgestaan of heeft de spier te veel kracht uitgeoefend, waardoor deze is uitgerekt.

Ziektebeeld: Acute, hevige kreupelheid is de voornaamste klacht. Na deze reactie volgt spierzwakte en verlies van spierfunctie. Spierblessures kunnen gepaard gaan met een bloeduitstorting en/of een zwelling in het aangedane gebied. De verwonde spier kan plotseling onwillekeurig samentrekken (spasmen), en is bij aanraken zeer pijnlijk. Bij paarden komen de meeste spierblessures voor in de bilspieren.

Behandeling: Direct na het optreden van de blessure kan het beste om de 2 – 4 uur traumacur gegeven worden (2 ml direct in de mond geven). Vervolgens kan de behandeling worden voortgezet met arthricur en tendocur. Daarnaast is het raadzaam om vrij snel na het optreden van de blessure de spier te laten behandelen met lasertherapie en zelf deze te masseren met spiergel.