Mijn dierenarts heeft geconstateerd dat mijn hond hotspots heeft. Kunt u mij vertellen wat dit precies is en kan ik mijn hond hiervoor ook op een natuurlijke manier behandelen ?

De officiële naam voor hot spots is acute natte pyodermie of nattend eczeem. Een hotspot is een snel optredende, oppervlakkige huidinfectie. Meestal begint het met een ronde, opgezwollen, soms etterige plek met weinig haar, die jeuk veroorzaakt: het dier krabt, likt of bijt de plek en helpt hierbij mee aan het probleem. Hierdoor kunnen deze plekken in een paar uur groter en ernstiger worden.
Vaak handelt het om een infectie door normale huidbacteriëen, deze kan alleen optreden doordat de huid al door een andere oorzaak geïrriteerd/beschadigd is. De eigenlijke oorzaken van deze huidirritatie zijn voornamelijk vlooien en (voedsel)allergiën, maar ook insectenbeten, verveling en zomerwarmte dragen bij aan de oorspronkelijke irritatie die kan eindigen in hotspots.

Ter behandeling dienen zowel de hotspots zelf als de onderliggende oorzaak behandeld te worden. Dagelijkse verzorging, regelmatige vlooienpreventie en een goede hygiène zijn nodig om de huid en vacht van de hond in goede conditie te houden. Overzetten naar hypo-allergeen voedsel is noodzakelijk in geval van een voedselallergie. Biologische behandeling bestaat uit het geven van Graphicur II, dat het lichaam helpt om de aangetaste huid te genezen. De hotspots zelf moeten droog en schoon gehouden worden, de haren rondom worden weggeknipt en de plekken dienen gedesinfecteerd te worden met wondspray. Als dit alles niet voldoende is en de hond een enkele keer nog jeuk heeft, kan de plek ingesmeerd worden met huidolie om deze jeuk weg te nemen.