Mijn hond is overgevoelig voor de Copramijt, Faarinamijt en Hooimijt. Weet u waar deze voorkomen en wat zou ik er aan zou kunnen doen. Ik hoop dat u mij kunt helpen.
Eerst wat achtergrondinformatie over de genoemde mijtsoorten.
- De hooimijt, ookwel oogstmijt of Trombicula autumnalis genoemd, komt vooral tijdens de late zomer, begin herfst veel voor. Hierover is het meeste te vinden.
- De Copramijt ofwel Tyroglyphus longion veroorzaakt copra-schurft, dit is een jeukende, papuleuze huiduitslag. Meer is mij hierover niet bekend.
- Over de Farina-mijt, dit is officieel de Tyroglyphus farinae ofwel meelmijt is weinig meer bekend, dan dat deze, net als de overige mijten veel op granen voorkomen en vroeger “bakkersjeuk” veroorzaakten.
In het algemeen geldt voor al deze mijten dat ze het beste groeien bij vochtig, warm weer, in Nederland in de zomer-herfst. Ze komen helaas ongeveer overal voor: vooral op de (landbouw)grond, in gebieden met veel konijnen/hazen, in vochtige gebieden, op lang gras, in lage struiken en ook in tuinen. Het is dus heel moeilijk contact ermee te voorkomen. De larven van de mijten zijn besmettelijk en kunnen een allergie veroorzaken. Deze larven hebben een gastheer nodig om te kunnen groeien, dit kunnen honden, katten, knaagdieren en mensen zijn. Bij de mens veroorzaakt de beet meestal kleine bultjes rondom de enkels, die enkele dagen flink kunnen jeuken. Bij honden is het meestal jeuk rond de poten, het hoofd en abdomen. De larven hechten zich vast en voeden zich m.b.v. weefselvocht van de gastheer. De beet zelf veroorzaakt geen reactie, maar het speeksel dat de larven inspuiten ter vertering, kan een overgevoeligheidsreactie veroorzaken.
Zoals je ziet is het ondoenlijk deze mijten in de zomer te ontlopen. Je zult de hond dus moeten behandelen tegen de mijten en tegen de overgevoeligheid hiervoor. Mijn adviezen luiden derhalve:
- Vaak is de hond ook gevoelig voor andere dingen, of worden de reacties door elkaar versterkt. Derhalve zijn goed voer, regelmatige vlooien- en wormenbestrijding essentieel voor een goede basisconditie en -gezondheid.
- Bij een natuurlijke behandeling kun je allergicur geven om allergische reacties te verminderen in combinatie met dermacur om de algemene huidfunctie te verbeteren en sneller te laten herstellen. De zure drank digesticur kun je ter ondersteuning geven zodat de spijsvertering beter verloopt en afvalstoffen sneller het lichaam verlaten. De 2 kuren afmaken en kijken of de huidreactie verbeterd is (een biologisch middel kan de eerste dagen tot 2 weken een verergering van de klachten geven, dan dient de dosering iets verlaagd te worden).
- Werkt dit niet (voldoende), dan treden de overgevoeligheidsverschijnselen toch weer op (jeuk, eventueel ontstekingen en haaruitval). Het is dan zaak te zorgen dat de oorzaak van de allergie, de mijt(larve), vernietigd wordt en de symptomen worden bestreden. Dit kan door de aangetaste plekken dagelijks met citroensap te deppen (mijten houden niet van een zuur milieu) of een anti-mijtenmiddel te gebruiken (vaak een farmaceutische shampoo). De jeuk die optreedt kun je verhelpen door de natuurlijke Huidolie aan te brengen op de plekken, dit werkt altijd verlichtend.
N.B. Het is van belang een huidaandoening gelijk vanaf het begin te behandelen, want bij constant jeuken wordt het probleem steeds erger, omdat dan ook secundaire (bacteriële) ontstekingen kunnen optreden.