De natuurlijke behandeling van kennelhoest bij de hond
Kennelhoest of Infectieuze Tracheobronchitis is een besmettelijke ontsteking van de voorste luchtwegen van de hond (neus- en keelgebied), vergelijkbaar met keelontsteking bij de mens. De meest voorkomende symptomen hierbij zijn voortdurend hoesten, luidruchtig de keel schrapen en soms slijm opgeven, kokhalzen of braken. Typerend is de droge schraaphoest, alsof de hond een botje in zijn keel vast heeft zitten. Soms ziet men wat etterachtige neusuitvloeiing. Het hoesten kan in de loop van enkele weken vanzelf over gaan, maar soms kunnen ook ernstige complicaties optreden zoals bronchitis of longontsteking. De keel en luchtpijpontsteking kan ook chronisch worden en is dan moeilijk te genezen.
De naam kennelhoest is ontstaan doordat de ziekte zich vooral manifesteert op plaatsen waar veel honden dicht bijeen leven en er voortdurend geblaft wordt, zoals in een kennel. Dus ook op tentoonstellingen, pensions etc. kan een kennelhoestinfectie ontstaan en zich snel uitbreiden.
Oorzaken en risicofactoren:
- Virussen: er zijn als verwekker van kennelhoest meerdere virussen bekend. Het Para-influenzavirus en het Adenovirustype 2 (CAV-2) zijn de bekendste boosdoeners. Beide zijn zeer besmettelijk en veroorzaken ontstekingen en kleine bloedingen op het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor kan vrij gemakkelijk een bacteriële longontsteking ontstaan. Daarnaast kunnen nog meer virussen zoals het hondeziekte-virus en het Adenovirustype 2 (CAV-2, besmettelijke leverziekte) kennelhoest veroorzaken.
- Bacteriën: bekend is dat ook de bacterie Bordetella bronchiseptica betrokken is bij het ontstaan van kennelhoest. Meestal gaat het om combinaties van verschillende virussen samen met deze bacterie.
- Bijkomende factoren: alles waardoor de keel geïrriteerd raakt, kan ervoor zorgen dat kennelhoest optreedt. Verandering van temperatuur, opwinding, stress, veel blaffen, rook, trekken aan de riem verhogen de kans op verspreiding en aanslaan van een kennelhoestinfectie.
Preventie: goede ventilatie en aanvoer van voldoende verse lucht is met name in de zomer belangrijk, opdat de luchtwegen schoon blijven. Het beste kunt u gebieden waar veel honden komen proberen te vermijden, als de ziekte heerst, dan de hond beter niet in contact laten komen met andere honden. De meest voorkomende manier om een kennelhoest op te lopen is via verspreiding door zeer kleine waterdruppeltjes in de lucht (aerosolen). Het komt in de lucht terecht door niezen, hoesten etc. en wordt vervolgens ingeademd of opgesnoven door een andere hond. Ook via opgegeven slijm van een besmette hond kan uw eigen huisdier de ziekte oplopen en verder verspreiden.
Er is mogelijk te enten tegen kennelhoest, dit biedt echter geen 100% bescherming, omdat men geen entstof tegen alle mogelijke virussen heeft. Deze reden, plus het feit dat een enting vrij prijzig is en kennelhoest zelden een fataal verloop heeft, leiden ertoe dat niet standaard iedere hond hiertegen geënt wordt. Het is vaak wel verplicht om een hond voor zijn verblijf in bijvoorbeeld een pension te enten tegen kennelhoest. Vraag hiernaar als u van plan bent uw hond tijdens de zomervakantie in een pension te laten verblijven.
Er zijn twee typen entingen tegen kennelhoest:
- Een neusenting (bijvoorbeeld Intrac): hierbij wordt de entvloeistof in de neus gedruppeld, welke zorgt voor de vorming van antistoffen in neus en keel. De werkingsduur is ongeveer een half jaar.
- Een onderhuidse enting (bijvoorbeeld Pneumodog): hierbij wordt de entstof ingespoten en geeft bescherming door de vorming van antistoffen in het bloed. De eerste keer moet de inenting 2 x worden gegeven met een tussentijd van een maand. Daarna is een jaarlijkse herhalingsenting voldoende.
Behandeling: bij milde hoestklachten zonder koorts en lusteloosheid zullen de symptomen van kennelhoest vaak met alleen rust vanzelf genezen. Het is echter aan te raden om vanaf het begin de irritatie van de slijmvliezen van de keel te verlagen. Hiertoe kan dagelijks dagelijks hoestcur in samenwerking met hoestmix gegeven worden. Wat ook wel wordt gegeven om de keel te verzachten is honing, een kinderhoestdrank, of propolistinctuur.
Men moet ervoor zorgen dat de luchtwegen niet onnodig geprikkeld worden. Dat wil zeggen:
- Geef de hond veel rust, maak geen lange wandelingen en voorlopig ook geen trainingen/ shows of wedstrijden.
- Geef de hond zacht, lichtverteerbaar voedsel.
- Zorg ervoor dat de hond niet kan trekken aan de riem (gebruik bijvoorbeeld een hoofdband of borsttuigje).
- Voorkom opwinding, veel blaffen en/of huilen.
- Zorg voor een goed geventileerde en stofvrije ruimte, laat de hond niet op de tocht liggen of in een rokerige ruimte.
Is uw hond ondanks deze maatregelen toch behoorlijk beroerd van de kennelhoestinfectie, dan is een inhalatiebehandeling met etherische oliën aan te raden.