Mijn 13 jarige ruin heeft last van bronchitis in combinatie met een stofallergie. We zijn speciaal voor hem naar buiten verhuisd zodat weidegang en buitenlucht zo veel mogelijk gegeven kan worden. Toch begon hij weer enorm te hoesten. Mijn (nieuwe) dierenarts heeft prednison gespoten, maar al eerder deze zomer heeft hij twee zware prednison kuren moeten verdragen. Ik wil dit niet meer. Er zit nu weer slijm en wellicht ook weer pus op de longen. In Utrecht is een paar maanden geleden geconstateerd dat zijn longfunctie goed is. Van dampigheid dus gelukkig geen sprake. Ik ben wel bang dat dit uiteindelijk gaat gebeuren als hij steeds weer periodes hoest en slijm (en pus?) vorming heeft. Ik heb al allerlei producten geprobeerd, o.a. hoestkruiden en thijmsiroop, niets helpt. Ik ben te einde raad, want het is een geweldig paard en ik wil hem nog heel lang maar wel gezond bij me hebben. Hij en zijn vriendin staan op rapsodie en krijgen geen hooi maar kuilgras. Hij staat naast de deur dus kan altijd met zijn hoofd buiten hangen, wat hij ook graag doet. Wat moet ik doen om van het gehoest en geproest af te komen?
Het lijkt erop dat in dit geval alleen sprake is van een chronische bronchitis. Door de ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen is je paard zeer gevoelig voor stof of ammoniak. De behandeling met corticosteroïden is in dit geval niet de eerste/beste keus, aangezien de pus in de longen en luchtwegen het ontstekingsproces onderhoudt, waardoor de aandoening plotseling kan verergeren. In mijn praktijk heb ik de beste ervaring bij de behandeling van chronische bronchitis (met pusvorming) met inhaleren met specifieke etherische oliën. Volledige genezing zal echter niet gemakkelijk zijn, maar verlichting van de problemen zal zeker optreden. (=remmend op de bacteriegroei) werking. Dit product kan ter preventie/behandeling het gehele jaar door gegeven worden.
Ik raad u derhalve aan ter preventie van het hoestprobleem dagelijks hoestmix door het voer te geven. Blijkt vervolgens dat de gevoeligheid voor het hoesten blijft bestaan, dan moet u stappen 1 en/of 2 van de behandeling overwegen. De keuze van de biologische middelen is dan afhankelijk van de begeleidende verschijnselen.