De natuurlijke behandeling van patellaluxatie / ontwrichte knieschijf bij de hond
Een patellaluxatie is een ontwrichting van de knieschijf. Normaal zit de knieschijf vast in een groeve aan de onderkant van het dijbeen. Stevige bindweefselbanden houden de knieschuif in deze groeve en beletten dat ze zijwaarts naar buiten of naar binnen kan bewegen. Bij een patellaluxatie zit de knieschijf (de patella) los en kan naar buiten (laterale patellaluxatie) of naar binnen (mediale patellaluxatie) bewogen worden.

Naar oorzaak kan onderscheid worden gemaakt in:

  • aangeboren vorm: komt voornamelijk voor bij kleine hondenrassen en heeft een erfelijke achtergrond. Bij deze honden zien we meestal een mediale patellaluxatie (naar binnen toe). De oorzaak ligt in een ondiepe knieschijfgroeve. Tijdens het lopen met de hond (Jack Russell) een tussenhupje met de achterpoot.
  • traumatische patellaluxatie: ten gevolge van een verdraaiing van de knie. Deze vorm zien we voornamelijk bij grote rassen en is meestal lateraal (naar buiten toe).

Als de knieschijf langs de knieschijfgroeve schiet zal de hond plots door de achterpoot naar achteren strekken, of door de achterpoot zakken. Door achteruit te lopen kan de knieschijf terug in de juiste positie springen en vertoont de hond geen symptoom meer. De aandoening is niet pijnlijk. Sommige honden hebben slechts af en toe last van de luxatie, andere hebben het continu.

Behandeling: Een lichte vorm van patellaluxatie zal meestal niet behandeld worden. Bij erge vormen en traumatische luxaties moet men operatief ingrijpen. Verschillende technieken bestaan om de knieschijfgroeve dieper te maken of de gewrichtsbanden aan te spannen. Ter behandeling wordt tendocur gegeven eventueel ondersteund door lasertherapie (zie onze site: http://simicur.nl).