Ik heb een pony van 7 jaar oud en zij heeft waarschijnlijk hoefkatrol. Ik zou graag willen weten of daar een oorzaak van is, of dat ik het kan verminderen door een bepaalde behandeling.
Hoefkatrol wordt in de volksmond gebruikt om een aandoening van het hoefkatrolmechanisme aan te geven. Dit bestaat uit het straalbeen (=botje, dat vastzit aan het hoef- en kroonbeen) met de hierover glijdende diepe buigpees (+ peesschede eromheen) en slijmbeurs. De wetenschappelijke naam is ook wel podotrochleïtis (ontsteking van de hoefkatrol).
Het is niet geheel duidelijk wat de precieze oorzaak is, o.a. wordt genoemd onvoldoende bloedtoevoer, een afwijking van de slijmbeurs of een drukking van de buigpees op het straalbeen (door b.v. een ontsteking). Op een röntgenfoto is meestal een afwijking in het straalbeen zichtbaar: het bot heeft geen glad oppervlak, maar is kartelig van structuur of bevat zelfs gaatjes. Het kan echter ook zo zijn dat röntgenologisch geen afwijkend beeld zichtbaar is. De diagnose hoefkatrol is derhalve niet zo gemakkelijk te stellen, wel treden meestal de volgende symptomen op: eerst vaak struikelen, naderhand is de pony gevoelig aan de voorbenen (in de kootholte aan de achterzijde van de voet) en vaak treedt een (lichte) kreupelheid op, maar het kan ook zijn dat de pony (nog) niet kreupel is.
Vaak is er vaak sprake van een aangeboren aanleg voor hoefkatrol. Naar mijn mening speelt hierbij de opfok van het dier ook een rol, vaak een combinatie van teveel voer met te weinig beweging tijdens de groei. Het is dus heel moeilijk om hoefkatrol te voorkomen.
Wat meestal ter behandeling wordt gedaan bij hoefkatrol is aanpassing van het hoefbeslag, het doorsnijden van een hoefzenuw en het toedienen van ontstekingsremmers en bloedvatverwijdende middelen. Als je je pony met natuurlijke middelen wilt helpen moet je het dier een ca. 1/2 jaar lang behandelen met osteocur ter verbetering van de botstructuur. Het hoefbeslag veranderen is naar mijn mening niet direct nodig. anemiacur geven zorgt voor een verbeterde bloedvoorziening en het kruid duivelsklauw kun je geven om de pijn te verlichten en ontstekingen te remmen.