De natuurlijke behandeling van overvulling en ontsteking van de anaalklieren bij de hond
Ontsteking van de anaalklieren, die zich rondom de anus van de hond bevinden. De ontsteking kan dusdanig ontaarden dat er een opening door de huid naar buiten ontstaat. We spreken dan van een fistel van de anaalklieren. De oorzaak is niet duidelijk, alhoewel er een verband bestaat tussen de spijsvertering en het goed functioneren van de anaalklieren. Bij een goede spijsvertering, waarbij de darmwerking goed is en de hond een geregelde en goede stoelgang heeft, zullen weinig problemen met de anaalklieren optreden.
Het eerste symptoom dat wijst op een probleem met de anaalklieren is het zogenaamde sleetje rijden, waarbij de hond met het achterwerk over de grond sleept. Tevens wordt ook vaker aan de anus gelikt, hetgeen wijst op een naar en pijnlijk gevoel rondom de anus. In het verloop van de ontsteking kan de hond erg gaan stinken en wanneer de ontsteking naar buiten opengaat ontstaat naast de anus een wond.
Behandeling: De behandeling is in eerste instantie gericht op het verminderen van de ontsteking en op pijnvermindering. Daarvoor geeft u glandulacur (twee keer daags 20-25 druppels door het voer) in combinatie met duivelsklauw (twee keer daags 1 maatschepje door het voer).
Wanneer sprake is van een fistel moet de behandeling gecombineerd worden met Myristica D6 (twee keer daags 20 druppels door het voer). Het is tevens raadzaam om aandacht aan de spijsvertering te schenken. Het kan dan noodzakelijk zijn om de darmwerking te optimaliseren met behulp van digesticur ( twee keer daags 1 eetlepel door het voer). DogBalance voer is vanwege de samenstelling uiterst geschikt voor honden met een slechte spijsvertering.
Let op: Probeer het uitknijpen van de anaalklieren te voorkomen. Zijn ze eenmaal uitgeknepen, dan is de kans op een geregelde overvulling en ontsteking vele malen groter.