De natuurlijke behandeling van droes bij paard en pony

Droes is een zeer besmettelijke luchtwegaandoening, veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. De bacterie dringt via het neus- of keelslijmvlies het lichaam binnen. Het veroorzaakt een ontsteking van vooral de lymfeknopen onder de kaak (lymfonoduli mandibulare), waarbij pus ontstaat ( = abces). Deze infectie is erg besmettelijk en kan door de mens worden overgedragen via handen, kleding en schoenen. Bijna alle paarden maken de ziekte een keer door, meestal op jonge leeftijd, waarna een zekere bescherming is opgetreden, vooral als er een geregeld contact is met de bacterie. Besmetting kan ook optreden door het dekken (dekdroes = ontsteking van de lymfknopen rond de vagina en bekkenholte) en door het drinken van een ziek veulen, waarbij de lymfeknopen rond de uier ontstoken geraken.

Na besmetting wordt het paard acuut ziek; het heeft hoge koorts (tot 40 graden Celcius), een verminderde eetlust en een versnelde ademhaling. (kenmerkend zijn rusteloosheid en een slechte conditie). Er ontstaat een keelontsteking en (etterige) neusuitvloeiing en de lymfeklieren rond de keel en kaakholte zwellen op. Deze gezwollen klieren kunnen gaan abcederen, waarbij de etter naar buitenkomt. Hierna daalt de temperatuur vaak plotseling en treedt genezing op.

Ernstige complicaties kunnen optreden bij verslagen droes (=droes die naar binnen slaat, dat wil zeggen dat het abces niet via de huid openbreekt, maar in het lichaam, waarbij etter in het bloed komt.). Hierbij ontstaan er abcessen in alle lymfeknopen door het lichaam, vooral rond de darmen. Deze complicatie is vaak dodelijk.

Behandeling: Voor genezing moeten de aangetaste klieren rijpen en doorbreken. Met behulp van glandulacur kan de rijping van abcessen gestimuleerd worden. In het stadium dat doorbraak is opgetreden kan glandulacur eveneens worden ingezet om de genezing te versnellen. Het aan de buitenkant aanbrengen van wondspray zorgt hierbij voor desinfectie van de wonden.