De natuurlijke behandeling van overvulde / ontsoken talgklieren bij paard en pony
Talgklieren zijn in de huid van zoogdieren gelegen klieren, die talg produceren. De talgklieren liggen in de lederhuid. Ze komen altijd samen met een haartje voor; een haar kan tot vijf talgklieren hebben. De talg die door het kliertje wordt gemaakt wordt afgezet in de porie waar de haar door naar buiten groeit. Via deze porie komt het op huid en haar terecht. Talgklieren komen verspreid op de vacht voor. De wanden van talgklieren bevatten een kiemlaag welke steeds nieuwe cellen aan aan de binnenkant van de klier aanmaakt. Deze cellen maken inwendig talg aan. Op een zeker moment barst de cel en stroomt de talg naar buiten, ook de resten van de cel worden onderdeel van het talg. Het talg wordt over huid en haar verdeeld. Talg houdt het haar en de opperhuid vettig, zodat deze beter waterafstotend is. Daarnaast verhoogt het de weerstand tegen ziektekiemen en irriterende stoffen.
Onder invloed van fysische druk op de huid van het paard door het zadel, in combinatie met het schuiven van het zadel, wanneer niet voldoende met de beweging van het paard wordt meebewogen door de ruiter, kunnen de uitgangen van de talgklieren verstopt geraken. Hierdoor ontstaan verdikkingen in de huid van de rug, daar waar het zadel ligt. Deze verdikkingen kunnen pijnlijk zijn en leiden tot zogenaamde drukplekken. Bij de hond kunnen overvulde talgklieren ontstaan ten gevolge van de hormoonhuishouding in combinatie een verstoorde spijsvertering.
Behandeling: Een overvulde talgklieren mag nimmer worden aangeprikt of operatief worden verwijderd. Dit leidt veelal tot ontaarding tot ontsteking. Massage met een vette zalf (bv wondzalf) leidt uiteindelijk tot het slinken van een overvulde talgklier. De behandeling kost wel enige tijd. Ter ondersteuning van de huidfunctie is het raadzaam dermacur te geven (twee keer daags 30 druppels door het voer) en wanneer de talgklier ontstoken is, is glandulacur het aangewezen product (twee keer daags 30 druppels door het voer).
Let op: Als het paard overvulde talgklieren onder het zadel heeft, kan het probleem worden verzacht door een schapenvacht onder het zadeldekje te leggen. De wolzijde dient op de huid te worden gelegd, hierdoor ontstaat een lichtlaagje tussen de paardenhuid en het zadel, waardoor frictie wordt voorkomen. Een schapenvacht behoort nooit te dienen als opvulling om de druk te verdelen.