Wij hebben een kater die blaasontsteking heeft gehad. Hierbij is gruis in de urine gevonden en inmiddels heeft het dier zich hersteld door het gebruik van een dieetvoer. Onze dierenarts heeft uitgelegd dat de urine een bepaalde zuurgraad dient te hebben. Nu schijnt de kat zijn leven lang op dieet te moeten waarbij wij ons afvragen wat uw mening daarover is en of u daar iets voor heeft zodat hij gewoon voer kan eten met bijvoorbeeld een supplement, zodat hij geen gruis meer in zijn urine meer kan krijgen.

De uitleg van uw dierenarts betreffende de zuurgraad van de urine is juist. Blaasgruis (en nierstenen) wordt voornamelijk veroorzaakt door een teveel aan magnesiumfosfaten of calciumoxalaten. De eerste groep is alkalisch en heeft een zuurdere urine nodig om op te lossen. De tweede groep is zuur en heeft juist een alkalischer (=minder zuur) milieu nodig om te verdwijnen. U moet dus eigenlijk weten wat de blaasgruis-analyse heeft uitgewezen: is een verzuring van de urine nodig of juist niet. Een leven lang op dieet is niet erg voor uw kat (mits deze de voeding graag opneemt), het enige nadeel kunnen de kosten zijn.
De SIMICUR kattenbrok is geen dieetvoer, maar bevat een verhoogd gehalte aan taurine en (in verhouding) weinig zouten, zodat deze geschikt zijn voor katten die gevoelig zijn voor blaasgruis. Hierbij is het raadzaam 1-2 x jaarlijks urogenicur te geven, deze tinctuur zorgt voor een optimale nier- en blaasfunctie, wat de kans op blaasgruis eveneens vermindert (en kan tevens gegeven worden om een bestaande gruis op te heffen). Als laatste hulpmiddel kunt u, indien het nodig is de urine te verzuren, tijdelijk digesticur geven aan uw kater.