Mijn paard is regelmatig spierbevangen. Wat is dit precies en kan deze ziekte ook op een natuurlijke manier behandeld worden?
Spierbevangenheid wordt ook wel maandagziekte of tying-up genoemd en is een probleem van het spiermetabolisme. De volgende symptomen zijn zichtbaar: stijve en pijnlijke spieren, zweten, een versnelde ademhaling en bij een ernstige bevangheid een donkergekleurde urine. Spierbevangenheid wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van de volgende 2 factoren:
- Beweging: paarden worden vaak te weinig of verkeerd getraind. Zonder goede warming-up en cooling-down om de spieren klaar te maken voor de arbeid en te laten herstellen na de training. Vaak heeft het paard dagen rustig in de wei/op stal gestaan, waarna het 1 dag intensief wordt getraind. Gedurende de training of vlak erna kan de bevangheid optreden.
- Voeding de paarden krijgen teveel voer, of te energierijk voer, waardoor afvalstoffen zich gaan ophopen in het lichaam. Ook een tekort aan vitamines en/of mineralen (Vitamine E en Selenium) in het voer kan meewerken aan een ophoping van afvalstoffen in de spieren.Een goede warming-up en cooling-down kunnen de meeste spierpijn voorkomen. Hierdoor worden de spieren goed doorbloed voor de arbeid en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd na de arbeid. De spierpijn die bij spierbevangenheid optreedt, wordt meestal veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen (melkzuur) in de spiercellen (verzuring). Homepathisch kan dit behandeld worden d.m.v. arthricur. Deze tinctuur zorgt voor een stimulering van de spierstofwisseling en versterkt de afvoer van afvalstoffen via de nieren. Inmasseren met spiergel helpt ook om een betere doorbloeding van de spieren te krijgen, waardoor voedingsstoffen sneller naar de spiercellen toe gaan en afvalstoffen sneller van de spiercellen afgevoerd worden.