Ik heb een 13-jarige KWPN merrie van 1.67m. Het is een vrij lang paard, met weinig aanleg om te dik te worden. Zomers is altijd haar beste tijd. ‘s Winters belandt ze op stal en heeft dan wat last van stalbenen. Ik probeer haar dan 2x per dag eruit te halen. Nu is ze al een maand of drie aan de magere kant. Ze komt ook niet aan als ik slobber of zo bijvoer. Ze wordt op tijd ontwormt. Haar voer is niet veranderd en is voldoende. Ze is wel qua bespiering erg teruggevallen deze winter. Rugspier is een plateau geworden, schoft prominent, weinig bilspieren en halsspieren zijn overgebleven. Dat maakt dat ze er nog schraler uitziet. Ze is ook gevoelig op halsvlakten,en beetje vlak achter de schoft waar zadel begint. Verder naar achteren is oke. Looplust en buiten vrolijk genoeg. Ook is haar vacht glimmend. Wel moeite om in de zomervacht te komen. Met dressuurrijden huppelt ze links en rechtsom als er iets te veel stelling is. Hoe krijg ik haar weer in conditie? Ligt het aan spijsvertering? Toch wormen? Door afname spieren algeheel conditieverlies?

Je merrie heeft duidelijk problemen met haar spijsvertering, ze krijgt het aangeboden voer niet goed genoeg verwerkt tot energie. Daar wijst het hebben van stalbenen op en het niet door de vacht komen. De hoeveelheid voer die je geeft, is voldoende voor de gevraagde arbeid.

Waar het spijsverteringsprobleem precies ligt, is op deze manier niet te zeggen, de mogelijkheden zijn:

  • Een probleem met de spijsvertering in de buik(darmen of andere spijsverteringsorganen werken niet optimaal)
  • Een probleem met kauwen: t.g.v. bijvoorbeeld een lichte keelontsteking of een kaakspierprobleem (zelden vormt het gebit het probleem).

Het volgende kun je in elk geval doen: digesticur geven en Paardenkruiden om de spijsvertering te optimaliseren en Vit. B kan de merrie door het verharen heen helpen. Dit zal waarschijnlijk niet voldoende zijn, daarvoor dient de precieze oorzaak van de niet-optimale spijsvertering behandeld te worden. Hierbij moet ik eigenlijk weten of de merrie gevoelig is op de darmen (bij aanraken buik) en waar precies, of het dier vaker nerveus is, zo ja, of de merrie dan dun mest. Is de darmfunctie niet optimaal, dan kun je stopcur geven. Maar is er bijv. een leverprobleem (wat ik niet verwacht, aangezien ze niet lui of sloom is), dan moet je dat aanpakken, etc. Aangezien de merrie gevoelig is op de hals en het feit dat de hals vastzit (wat blijkt bij het stelling vragen), denk ik zelf aan mogelijkheid 2. Maar ook hier weer dient de specifieke oorzaak achterhaald en behandeld te worden.

Zoals je ziet is de specifieke oorzaak uit de gegevens niet te achterhalen, daarvoor moet ik (en elke andere dierenarts) het paard kunnen bekijken. Derhalve is het verstandig je merrie door een dierenarts te laten onderzoeken, zodat je de daadwerkelijke oorzaak van het spijsverteringsprobleem kunt oplossen.